close
search
צור קשר
close

השאירו פרטים בטופס ואחזור אליכם בהקדם :

    רוצה לקבוע פגישה? אבל בזמן שנוח לך? בחר ביומן תאריך ושעה שנוחה לכך ופנויה ביומן שלי

    לתיאום פגישה ביומן

    ניכור הורי

    מהי תסמונת הניכור ההורי?

    ​תופעת הניכור הורי הינה תופעה שכיחה בעיקר בקרב הורים פרודים אך לא רק. גם במסגרת ניהול הליך משפטי, במקרים רבים הורה אחד מסית ומנכר את ילדים כנגד ההורה האחר. לתופעת הניכור ההורי יש השלכות הרסניות כלפי הילדים.

    ב-1985 טבע פרופ' ריצ'רד אלן גארדנר את המונח "תסמונת הניכור ההורי". מדובר בסדרת פעולות של אותו הורה משמורן אשר נעשות במטרה אחת והיא למנוע/לסכל את הקשר של הילד עם ההורה האחר. בין היתר, אותו הורה "מנכר" מרעיל את הילד, מטיח האשמות שווא בפני ההורה האחר, מסית את הילד נגדו, מסכל מפגשים של הילד עם ההורה האחר, מנסה להגביל תקשורת של הילד עם ההורה האחר, מנסה לרמוז מסרים לפיהם ההורה האחר לא אוהב את הילד, או שמדובר בהורה מסוכן לכאורה, מבקר את ההורה האחר בגין דברים שהינם חסרי חשיבות והכל במטרה להצדיק את התנהלותו אל מול הילד.

    לרוב אותו ילד שמוסת בבית ההורה המשמורן, לא רואה בכך הסתה וחווה את כל פעילות הניכור כפעילות שתומכת בו תוך שהוא בטוח שהכל נעשה במטרה לשמור על טובתו. אצל ילדים רבים הדבר יוצר חרדות וחששות שלא בצדק כנגד ההורה האחר וחמור מכך, עוינות כלפי ההורה ותפיסה מוטעית שמדובר בהורה "רע" ובמקרים של ניכור הורי קשה, אותו ילד מוסת אף לא מעוניין בקיום כל קשר עם אותו הורה וממציא תירוצים מדוע הוא לא יכול לפגוש באותו הורה. הדרך לניתוק הקשר קצרה, ככל ואין התערבות של פקידת סעד/בית המשפט.

    זיהוי להתנהגות של ילד בניכור הורי

    • מקטין את ההורה המנוכר (המטרה) – בתפיסות, התנהגות, פגיעה, תוקפנות.
    • יציב סיבות לא ברורות לניתוק הקשר (חלשות, אבסורדיות).
    • תפיסות אבסולוטיות – ההורה המועדף ייתפס ויתואר כטוב בלבד וההורה המנוכר כרע בלבד.
    • אין רגשות חרטה על הפגיעה בהורה המנוכר, אין יכולת הזדהות או אכפתיות.
    • הילד מקבל תמיכה ללא עוררין מההורה המנכר.
    • הילד משתמש במילים ושפה שאינם אופייניים לו.
    • הילד אומר שהכל בהחלטתו ועל דעתו (חשיבה עצמאית).
    • הניכור הוא כלפי ההורה, משפחתו המורחבת וחבריו.

    היקף התופעה ודרכי התמודדות

    בתקופה האחרונה, אנו עדים למקרים רבים של ניכור הורי. לא בכדי, בתי המשפט לענייני משפחה התחילו להתייחס לעניין בכובד ראש. כך, רק בשנת 2019 ניתנו מספר פסקי דין בהם בתי המשפט הטילו סנקציות כלכליות כבדות על ההורה המנכר, והכל למען יראו וייראו. עם זאת חשוב לציין, כי במקרים רבים, ההתערבות נעשית בשלב מאוחר, לאחר שהניכור קיים והילד מוסת בצורה קיצונית ואז הדרך היחידה לנסות לחדש את הקשר הינה באמצעות קיום וחיוב על מפגשים במרכז קשר.

    נוכח העובדה, כי מימד הזמן במקרים של ניכור הורי הינו קריטי, ככל ואתם חוששים שמא יש צד מנכר ומסית את הילד בצורה קיצונית כדאי לטפל בבעיה בהקדם. ככל שתמתינו יותר, כך ההתמודדות עם הבעיה תהא פחות אפקטיבית.

    לחצו והשאירו פרטים בטופס לתיאום פגישה עם עו"ד הילה וינטרוב

    *המידע המופיע במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או לכל ייעוץ מסוג שהוא וכל שימוש במידע הינו באחריות הקורא בלבד.

    form-image

    לתיאום שיחת ייעוץ ראשונית

      דילוג לתוכן