צוואה – "לא נעים אך הכרחי"
בכל הקשור לצוואה ובכלל לנושאים שמתחברים לנו לסוף החיים פחות נעים לנו לדבר עליהם. נכון זה לא משמח אותנו לחשוב מה יקרה ביום שאחרי. רובנו חוששים מהלא נודע ומה יקרה לאחר לכתנו ויוצרים מנגנון "הדחקה" ונרתעים להסדיר את ענייננו מראש במסגרת צוואה מסודרת.
במטרה למנוע מחלוקות עתידיות בין בני המשפחה, ובעיקר נוכח המציאות כיום, מציאות שבה אין לנו שליטה על מה יהיה, שעה שנגיף הקורונה פקד אותנו ללא כל התראה מוקדמת, עולה החשיבות בעריכת צוואה.
בעיקר נוכח הלא נודע וחוסר הוודאות כדאי ואף מומלץ לכולם לערוך צוואה. אם בעבר הדבר היה נהוג רק בקרב אנשים מבוגרים, היום המצב השתנה. החיים מזמנים לנו הפתעות, בזמן שאנחנו מתכננים תוכניות. כל אחד מאיתנו יכול חלילה להיקלע לתאונת דרכים, דום לב או מוות פתאומי. לכן, ובמיוחד בשעה קשה זו, מומלץ להיערך מראש ולפנות לעו"ד משפחה המתמחה בעריכת צוואות, על מנת שכלל רצונותיכם ימומשו במלואם לאחר אריכות ימים.
מי צריך לעשות צוואה?
כולם. אבל בעיקר מבוגרים (כל סבתא וסבא), בני זוג ידועים בציבור (נוכח החשש בעתיד לניסיון לקבל כספים ורכוש השייך ילדים של בן הזוג ומניעת יריבות בין בת הזוג והילדים), הורים גרושים עם ילדים נוספים (להימנע ממחלוקות בין הילדים), וכן הורים במשפחה "רגילה" שבה יש ילדים בוגרים ויש חשש כי אם לא יוסדרו כלל הנושאים במסגרת הצוואה יתקיימו מחלוקות בין הילדים בעתיד.
מה ניתן לכלול במסגרת צוואה?
במסגרת הצוואה, כל אדם יכול להחליט כל דבר שהיה רוצה שיקרה לאחר אריכות ימיו. כך למשל, ניתן לקבוע תנאים ספצייפיים לגבי אופן הקבורה והמיקום, ניתן לקבוע מה יקרה עם הכספים והרכוש שנצברו יחד עם בן הזוג האם יוותרו בידיו ולאחר לכתו הילדים הם שיחלקו באותם כספים או לחלופין האם כל מה שנצבר יועבר לילדים. כמו"כ, ניתן לקבוע גיל שבו הילדים יוכלו "להנות" ולשחרר את הכספים ועד לאותה נקודה לשמור אותם אצל נאמן באמצעות מנגנון שנקבע מראש. בנוסף, ניתן לקבוע חלוקה שוויונית בין הילדים או לחלופין חלוקה לא שוויונית למשל כשיש ילד שקרוב יותר ועוזר להוריו, או כאשר יש ילד שהוריו יודעים כי הוא כבר הסתדר ויסתדר בחיים לעומת ילד שחווה קשיים בחייו והם חוששים לעתידו. כך גם ניתן לקבוע הוראות באשר לחלוקת חפצים בעלי ערך סנטימנטלי כמו תכשיטים יקרי ערך, חפצי אומנות מיוחדים וכיוצ"ב.
מהי צוואה הדדית?
בהתאם לחוק הירושה סעיף 8א בני זוג רשאים לערוך צוואה ההדית. מדובר על מקרה שבו בני הזוג מסתמכים אחד על השני ועורכים את הצוואה מתוך רצון להגביל האחד את השני או לוודא שהשניים מעוניינים באותם תנאים של חלוקת רכוש לאחר לכתם ורואים את החלוקה עין בעין. העיקרון המנחה בצוואה מסוג זה הינו "עקרון ההדדיות". בצוואה הדדית טמונות אף סכנות וחשוב לדעת זאת מראש. אם אתם לא סומכים על הצד השני ו/או צופים פרידה עתידית לא מומלץ לחתום על צוואה הדדית שכן דרך ביטולה במקרה ותרצו בכך מסוכך ומורכב יותר מאשר צוואה "רגילה" שניתן בכל עת לשנותה מבלי ליתן דין וחשבון והודעה לצד האחר.
ואם אני לא עושה צוואה מה יקרה?
ככל ותבחרו שלא לערוך צוואה קחו בחשבון שהחוק הוא שיקבע. והחוק הוא לא שחור לבן. יש גם פסיקות וישנן נסיבות מיוחדות בהן ביהמ"ש יתערב ברצון המוריש שלאו דווקא תואם את רצונכם האמיתי. חוק הירושה קובע כי כאשר לא קיימת צוואה, הרכוש שנצבר יועבר ליורשים עפ"י דין. קרי, מחצית הרכוש והכספים יועברו לבן/בת הזוג ומחציתם לילדים וככל ואין בן/בת זוג החלוקה תבוצע בין הילדים באופן שווה. בנוסף, ישנה חשיפה להליך של התנגדות לצוואה ע"י צד ג' (ילדים נוספים/נישואים שניים וכיוצ"ב) ולכן מומלץ מאוד לחתום על צוואה במטרה למזער התנגדויות עתידיות.
הגנו על עתיד אהוביכם והבטיחו כי כלל רצונותיכם ימומשו לאחר לכתכם. אתם עושים זאת לא רק למענכם, אלא בעיקר למענם!
לכל שאלה, מוזמנים לפנות אליי לשיחת ייעוץ ללא עלות – עו"ד גירושין הילה וינטרוב.
*המידע המופיע במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או לכל ייעוץ מסוג שהוא וכל שימוש במידע הינו באחריות הקורא בלבד.