close
search
צור קשר
close

השאירו פרטים בטופס ואחזור אליכם בהקדם :

    רוצה לקבוע פגישה? אבל בזמן שנוח לך? בחר ביומן תאריך ושעה שנוחה לכך ופנויה ביומן שלי

    לתיאום פגישה ביומן

    תביעת אבהות

    "זכות יסוד כבוד האדם כוללת את רצונו של קטין כילוד אנוש לדעת את מוצאו, כדי לשמור על זכויותיו הקנייניות, המשפחתיות והאנושיות"

    ע"א 5942/92 הנשיא שמגר

    תביעת אבהות הינה תביעה הצהרתית שמטרתה לקבוע את זהות האב. באילו מקרים ניתן להגיש תביעת אבהות? כאשר אם הילד איננה מכירה באבהות של האב הביולוגי. כמו כן, ניתן להגיש תביעה זו במקרים בהם האב הביולוגי לא מכיר בקיומו של הילד או כשעולה החשש בקרב הצדדים מיהו אביו הביולוגי של הילד. תביעת אבהות רשאי להגיש כל אחד מהצדדים או הילד באמצעות אפוטרופוס לדין שמינה ביהמ"ש. החוק שמסדיר את הנושא הינו חוק מידע גנטי, תשס"א-2000 אשר קובע בסעיף 3(ד): "לא תיערך בדיקה גנטית להורות אלא לפי צו של בית המשפט לענייני משפחה".

    הגשת תביעת אבהות

    הצורך להכיר ולגדול עם דמות אם ואב היא משמעותית ומכרעת להתפתחות הילד. לפני שנים הנטיה היתה לחשוב כי ילדים זקוקים לאימם בלבד. בשנים האחרונות, כבר ברור לכולם נוכח מחקרים רבים שנעשו בנושא, כי חשיבות דמות אב לילדים היא עצומה ותורמת רבות להתפתחות הילד. עם זאת, לעיתים קרובות מדי ילדים רבים חיים את חייהם מבלי שהם יודעים מיהו אביהם הביולוגי. הרי מדובר בזכות בסיסית. בהתאם, במקרים בהם יש צורך לברר את זהותו של האב ו/או כשאין הסכמה מצד האב/האם להכיר בילד – עולה הצורך להגיש תביעת אבהות.

    בהתאם לכך, יפנו הצדדים לביצוע בדיקת רקמות ותילקח דגימת DNA אשר תאשש או תשלול את ההורות. במקרים בהם הגבר מסרב לביצוע בדיקת הרקמות, הדבר יכול לשמש נגדו כראיה.

    ככל ותוצאות הבדיקה מעידות כי הגבר אכן האב הביולוגי של הילד יש לכך השלכות רבות; השלכות הכוללות, למשל את תשלום דמי המזונות, קביעת זמני שהות עם הילד, קבלת החלטות משותפות בגל הקשור לחינוכו ולגידולו וכיוצ"ב.

    חשוב לציין, כי ייתכנו מצבים בהם בתי המשפט לא ייאשרו עריכת בדיקה רקמות, אף כשהבקשה מוגשת בהסכמת הצדדים וזאת כאשר יש חשש כי הדבר יפגע במעמדו של הקטין אשר יוכתר כ"ממזר". במקרים שכאלה, בתי משפט מעדיפים את "טובת הילד" על פני שאלת זהות האב הביולוגי.

    כך או כך, חשוב לקבל ייצוג משפטי מקצועי לאורך כל שלב בהליך. כך, ניתן יהיה להגיב כראוי לכל התנגדות או בעיה אחרת אשר יכולה לעלות.

    ההלכה הפסוקה קובעת במפורש כי על בית המשפט לעשות את כל הנדרש על מנת לחסוך מקטין את הסיכונים והנזקים שהסבירות להתקיימותם בכך שאביו לא יהיה קיים בעולמו, עולים על כל חשש מנזק אחר (תמ"ש 3888-03-11 פסקה 39).

    באילו מקרים ניתן להגיש תביעת אבהות?

    כאשר אם הילד איננה מכירה באבהות של האב הביולוגי. כמו כן, ניתן להגיש תביעה זו במקרים בהם האב הביולוגי לא מכיר בקיומו של הילד. כך או כך, כדי לקבל את הייעוץ, הליווי והטיפול המשפטי המקצועי ביותר.

    תביעת אבהות – סוגיה משפטית ורגשית מורכבת

    הגשתה של תביעת האבהות היא מורכבת – הן בהיבט המשפטי והן בהיבט הרגשי. בהתאם, כדי לקבל מענה מקצועי ומקיף בסוגיה זו, כל שעליכם לעשות הוא ליצור קשר עם עו"ד ומגשרת הילה וינטרוב – מומחית בתביעות מסוג זה.

    מהי תביעת אבהות

    תביעת אבהות הינו הליך שנועד לברר אם האב הוא אכן אביו הביולוגי של הקטין. השיטה המקובלת  כיום היא ביצוע בדיקה גנטית (בדיקת רקמות) שאינה פולשנית הנעשית לקטין ולאב. הבדיקה איננה מאושרת על ידי בתי משפט כאשר יש חשש שהקטין עלול להיות מוכרז כממזר מבחינה הלכתית. במקרים כאלו יהיה צורך בראיות אחרות, או לחילופין, ניתן לפנות גם להגיש תביעת אבהות אזרחית. עורכת דין הילה וינטרוב מתמחה בטיפול בתביעות אבהות.

    תביעת אבהות – השלכות חשובות

    תביעת אבהות המובילה להכרה באב כאביו של הקטין הינה בעלת השלכות לגבי האב והקטין כאחד. מבחינת האב מדובר בזכויות ולצידן חובות. הקטין יהא זכאי לכל הזכויות המוקנות לו כחוק כמו: דמי מזונות, זכויות בירושה ועוד. במקביל, האב יהיה זכאי לבקר את הילד, לקחת חלק בהחלטות לגבי נושאים שונים בחייו דוגמת חינוך, מקום מגורים ועוד. הוא יוכל גם לראותו ולבקרו מעת לעת. מומלץ לפנות לעורך דין אשר בקיא בתחום ויתווה מדיניות טיפול. במקרים בהם יש התנגדות לביצוע ההליך, ניתן לפנות לבית משפט לענייני משפחה באזור מגורי הקטין או מקום המגורים האחרון של בני הזוג כאשר יש להצטייד במסמכים רלוונטיים. המטרה היא לקבל את האישור לעריכת הבדיקה. הנתבע רשאי להגיש התנגדות ובית המשפט ייתן את פסק הדין. חשוב להבין, כי גם במקרים ואין הסכמה של האב לעריכת הבדיקה ייתכן והאב יחוייב בעריכתה שכן במקרים מתאימים התנגדות לעריכת הבדיקה יכולה לחזק ראיה לכך שאותו אדם הוא אכן אביו של הקטין והתנגדותו יכולה לשמש כנגדו אם לא הציג טעם מיוחד להתנגדות.

    מספר גורמים מעורבים

    במקרים של קטין יכולים להיות מספר גורמים שמעורבים: הקטין, היועץ המשפטי לממשלה, אפוטרופוס, אחד מההורים של הקטין, ועוד. בדיקה גנטית היא מהווה את הסממן להוכחת האבהות. יש תנאים שונים הנוגעים לאישור הבדיקה.

    טיפול מקצועי בתביעת אבהות

    בדיקת אבהות נחשבת לבעלת משמעות חשובה מאוד ומרחיקת לכת ולפיכך יש לעשות כן רק כאשר ישנו ביטחון לגבי זהות האב. מבחינת עורך הדין מדובר על מקצועיות רבה הכוללת הצגת מסמכים, עדויות, וכדומה. מומלץ לפנות לעורכת דין הילה וינטרוב לקבלת שירות מעולה עם יחס אישי. הצלחתה עשויה לשנות את חייהם של אותם אבות ואמהות והילדים גם יחד.

    תביעת אבהות בהסכמה

    גם במאה ה-21, ישנם לא מעט הריונות לא מתוכננים. בהתאם ישנם גם לא מעט מקרים שבהם זהות האב מוטלת בספק. במצב שכזה תיתכן הגשת תביעת אבהות – הליך שהמטרה שלו היא לקבוע האם אדם מסוים הוא אכן האבא של ילד או ילדה מסוימים. זוהי תביעה הצהרתית שבאופן טבעי משפיעה במידה לא מבוטלת על חיי האב וגם הילד או הילדה שכן כאשר נקבע כי אותו אדם הינו האב – הדבר טומן בכך זכויות (כמו זמני שהות עם הילד) אך גם חובות (כמו תשלום דמי מזונות לאם עבור הילד). בהתאם כדאי להיעזר בעו"ד מנוסה גם לצורך הגשת תביעה כזו וגם אם הוגשה כנגדך תביעה זו. עו"ד הילה וינטרוב, היא מומחית לדיני משפחה ובעלת משרד בוטיק בתל אביב שמטפלת גם בתביעות אבהות באופן רגיש ומקצועי.

    ההשלכות המשמעותיות של תביעת אבהות

    • תשלום מזונות – אם תביעת אבהות מתקבלת, כלומר האדם הוכר ע"י בית המשפט כאבא של הילד או הילדה, מוטלת עליו החובה לשלם מזונות. עד גיל 6 חובת המזונות היא אבסולוטית (על אף שיש פסיקות שונות לאחרונה במקרים שונים), ולאחר גיל זה ייתכנו שיקולים נוספים בחישוב גובה המזונות ובפרט הכנסות האב וגם האם.
    • מעורבות בגידול הילד – אבהות מעניקה את הזכות לדרוש זמני שהות עם הילד או הילדה וכן מעורבות בקבלת ההחלטות השונות לגבי גידולם (לרבות בחירת מסגרות חינוך ועוד).
    • זכויות בירושה – הילד או הילדה מקבלים זכויות בעיזבון של האב (אלא אם כן הוא יקבע מפורשות אחרת בצוואה שיערוך).

    חשוב להדגיש כי גם האם, גם האב וגם הילד או הילדה (כולל אחרי שכבר הפכו לבוגרים) רשאים להגיש את תביעת האבהות.

    תביעת אבהות אזרחית – טיפול מקצועי ורגיש במיוחד

    תביעת אבהות היא סוגיה רגישה מאוד. כך למשל בתי המשפט נמנעים מלחייב אדם לעבור בדיקת רקמות שמאפשרת לקבוע קשר גנטי בעיקר במקרים שיש חשש כי הילד יוכר כ"ממזר". יחד עם זאת סירוב לעבור את הבדיקה מצד מי שהוגשה נגדו תביעה עשוי להילקח בחשבון בהחלטה של בית המשפט. עו"ד הילה וינטרוב, מטפלת בתביעות אלה ברגישות רבה מאוד לנוכח הסיטואציה הלא פשוטה עבור כל הצדדים, ובמקביל במקצועיות חסרת פשרות כדי להוביל לתוצאות הרצויות מצד הלקוח או הלקוחה. הטיפול כולל במידת הצורך גם פעולות שונות הקשורות למזונות הילד או הילדה, זמני הזהות, וזכויות בירושה.

    לחצו והשאירו פרטים בטופס לתיאום פגישה עם עו"ד הילה וינטרוב

    form-image

    לתיאום שיחת ייעוץ ראשונית

      תחומי עיסוקים נוספים

      דילוג לתוכן