close
search
צור קשר
close

השאירו פרטים בטופס ואחזור אליכם בהקדם :

    רוצה לקבוע פגישה? אבל בזמן שנוח לך? בחר ביומן תאריך ושעה שנוחה לכך ופנויה ביומן שלי

    לתיאום פגישה ביומן

    תביעת כתובה

    כתובה מוכרת לנו כמסמך עליו כתוב סכום, ואותו מעניק הגבר לאישה בטקס הנישואין הסימבולי. אולם, לכתובה נפקות כלכלית, שכן מדובר על חוזה מחייב לכל דבר במקרים מסויימים. מהי תביעת כתובה, ומדוע יש לפנות לעורך דין בנושא?

    כתובה – מהי?

    כתובה הינה התחייבות של הבעל כלפי האישה, אשר תמומש לעיתים במסגרת הליך גירושין. מטרתה של הכתובה, ככלל, היא שמירה על הזוגיות וחיי הנישואין, אך לצד זאת, לכתובה גם מטרה כלכלית.

    המטרה הכלכלית של הכתובה היא הענקת ביטחון לאישה, הן כאשר זו הופכת לאלמנה, והן כאשר זו עוברת לכלכל את עצמה [בתנאים מסוימים]. אז מהם חלקי הכתובה בכללותם?

    עיקר הכתובה

    החלק הראשון בכתובה מכונה עיקר הכתובה. בחלק זה, נוקב הבעל בסכום אותו הוא מתחייב לשלם לאשתו, בהתגבשות אחד המקרים לעיל. הסכום המינימלי הקבוע לתשלום מכוח הכתובה הוא כ – 200 זוז, ככל שמדובר על אישה רווקה, וגם במידה והבעל מתחייב על סכום נמוך מכך, ישלם כ – 200 זוז.

    התוספת לכתובה

    החלק השני של הכתובה הינה התוספת. התוספת לכתובה הינה בעצם השלמה בת ימינו לכתובה, בה מזין הבעל את הסכום אותו הוא ישלם במידה ובני הזוג יתגרשו. הדין החל ביחס לתוספת לכתובה הינו זהה לחלוטין לחלקה העיקרי של הכתובה.

    כתובה ריאלית – סמכות בית הדין

    לא פעם עולים מצבים בהם הבעל, בכתובתו, מתחייב לסכום שאינו הגיוני לתשלום, ובעצם, המעשה הלא אחראי הזה מביא אותו למצב בו הוא לא יכול לשלם את הסכום אליו התחייב. משכך, במקרים אלו בית הדין רשאי לקבוע סכום נמוך מערך הכתובה, או לפטור אותו כלל מהכתובה.

    עם זאת, יש לציין כי ייתכן גם מצב הפוך. ככל שהבעל כתב ערך בכתובה שאינו מספק, בעיני בית הדין, יכול להתגבש מצב בו בית הדין מחייב את הבעל בסכום העולה על זה שכתב ובכך לפסוק פיצויים לאישה.

    מתי הבעל לא ישלם את הכתובה?

    ככלל, על אף האמור לעיל, עולים מספר מקרים עיקריים בהם הבעל לא יחויב בתשלום הכתובה. ראשית, הבעל יקבל פטור מהתשלום האמור כאשר האישה היא הגורם לפירוק חיי הנישואין (למשל, בגידה- אישה שבגדה מאבדת את כתובתה), ללא כל טיעון לגיטימי. טיעון זה נראה כמתבקש, במיוחד לאור העובדה שבית הדין הרבני מעניק לאישה הגנה רבה בעת פירוק הנישואין.

    כמו כן, מקרה נוסף בו לא יחויב הבעל בתשלום הכתובה הוא כאשר האישה מוגדרת כאישה מורדת. במקרים אלו, לצד שלילת הכתובה, לא תזכה האישה לקבלת מזונות. מקרה שלישי בו תוותר האישה על כתובתה הוא מצב בו שני בני הזוג מחליטים לפרק את הזוגיות בהסכמה. גם אם אין אשמה של האישה בגירושי הצדדים, הרי שכאשר עסקינן באישה עובדת/מפרנסת ויש לבני הזוג נכס משותף לרוב בית הדין לא יפסוק את תשלום הכתובה שכן האישה יכולה לכלכל את עצמה וכן אין "כפל מבצעים" גם – 50% מבית וגם תשלום הכתובה אלא במקרים נדירים. במצבים בהם אין לבני הזוג נכס משותף, יהיה יותר קל לקבל את הכתובה או חלק ממנה ככל והאישה לא בגדה.

    אז איך תובעים כתובה בפועל?

    באם התחילו בני הזוג הליך גירושין, עומדת לאישה הזכות להגיש בקשה למימוש כתובתה, יחד עם קבלת הגט. אולם, במרבית המקרים לא יחויב הבעל בתשלום כלל הכתובה. בנוסף, פעמים רבות קבלת גט דורשת ויתור על הכתובה (בעיקר בהסכמים), מה שמוביל להיעדר קבלת הכספים המגיעים לאישה.

    לסיכום – תביעת כתובה

    כפי שעולה, על אף שכתובה הינה מסמך מחייב, פעמים רבות לא ישלם הבעל את הסכום שכתב, ולעיתים, לא ישלם כלל אך עליו לדעת כי מדובר במסמך משפטי מחייב שביום מן הימים יכול להיות ממומש. משכך, יש חשיבות מוגברת בפנייה לעורך דין לענייני משפחה בעל ניסיון וותק בתחום. הילה וינטרוב, עורכת דין ומגשרת, תדאג שתקבלו את מה שמגיע לכן.

    form-image

    לתיאום שיחת ייעוץ ראשונית

      תחומי עיסוקים נוספים

      דילוג לתוכן