close
search
צור קשר
close

השאירו פרטים בטופס ואחזור אליכם בהקדם :

    רוצה לקבוע פגישה? אבל בזמן שנוח לך? בחר ביומן תאריך ושעה שנוחה לכך ופנויה ביומן שלי

    לתיאום פגישה ביומן

    צוואות וירושות

    ירושות וצוואות נוגעות לכל אחד ואחת מאיתנו כאשר עסקינן ב"יום שאחרי", שכן המוות הינו חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מהחיים עצמם. אנשים רבים נוטים לחשוש לדבר על הנושא, נוכח הפחד הברור מהמוות של יקירינו או אדם אחר ממשפחתנו. עם זאת, כדאי ורצוי לעשות סדר בדברים מבעוד מועד ובכך להימנע ממחלוקות עתידיות וממריבות אמוציונאליות.

    מהי ירושה?

    ירושה היא העברת רכושו של נפטר ליורש עפ"י דין. החוק שמסדיר את כלל העניינים הקשורים לירושות ולצוואות הינו חוק הירושה התשכ"א-1965. למעשה דיני הירושה מוסדרים בחוק הירושה, אשר קובע את הדרכים בהן יכול אדם להוריש את רכושו ונכסיו, כיצד יחולקו ולמי? סעיף 2 לחוק הירושה קובע כי: "היורשים הם על פי דין או זוכים על פי צוואה; הירושה היא על פי דין זולת במידה שהיא על פי צוואה", כאשר בחוק ישנה הבחנה בין מצב שבו אדם ערך צוואה לבין אדם שלא ערך צוואה.

    כאשר קיימת צוואה

    ככל והמנוח הותיר אחריו צוואה- עסקינן בירושה עפ"י צוואה והיורשים הם אותם אנשים/גופים אשר מצוינים בצוואה בהתאם לחלוקה שכתובה בצוואה. יש להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה לצו לקיום צוואה אשר תוגש ע"י הזכאים הרשומים בצוואה.

    בהיעדר צוואה

    במצב שבו המנוח לא הותיר אחריו צוואה – עסקינן בירושה עפ"י דין ובמקרה שכזה היורשים הם היורשים עפ"י דין – קרוביו של הנפטר באמצעות האפוטרופוס הכללי. בירושה עפ"י דין, כדי לחלק את עזבון הנפטר יש להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה למתן צו ירושה, כאשר הבקשה תיעשה ע"י המבקשים להיות יורשיהם של הנפטרים.

    במקרה שבו אין צוואה, כלל הירושה מתחלקת בין בן הזוג של המנוח ובין ילדיו כך שבן הזוג הנותר בחיים מקבל מחצית הרכוש והילדים חולקים שווה בשווה במחצית הנותרת. כמו"כ, חשוב לציין, כי בן הזוג זכאי לקבל את המטלטלין ואת המכונית של המנוח.

    אופן חלוקת הרכוש בהיעדר צוואה

    • ראשית, בן הזוג של המנוח יקבל מחצית הרכוש וילדי המנוח יחלקו שווה בשווה ביתר מחצית הרכוש.
    • ככל והמנוח לא הותיר אחריו בן/בת זוג יחלקו הילדים בכלל העיזבון בצורה שווה. במקרה שהילדים גם אינם בחיים, הירושה תתחלק בין נכדיו של המנוח.
    • ככל והמנוח לא הותיר אחריו ילדים, הירושה תתחלק שווה בשווה בין בן הזוג ובין הורי המנוח או אחיו ואחיותיו.
    • ככל והמנוח לא הותיר אחריו ילדים ובן/בת זוג, הורי המנוח אחיו ואחיותיו יחלקו בעיזבון.
    • ככל והמנוח לא הותיר אחריו ילדים/הורים/אחים בן הזוג יירש כל העיזבון.

    סכנות בהיעדר עריכת צוואה

    לא כולם יודעים אך חשוב לשים לב כי במקרים שאין צוואה, קיימות סכנות מסוימות שמצדיקות עריכת צוואה, בעיקר כי נסיבות החיים משתנות, וזאת גם כאשר החלוקה היא שוויונית. רבים מהאנשים נוטים לחשוב, כי עריכת צוואה הינה רלוונטית רק כאשר חלוקת הרכוש אינה שוויונית וכאשר ממילא מבקשים הם לחלק את הרכוש בצורה שווינית בין הילדים "אין טעם" בעריכת צוואה ויש בידם טעות. מדוע?

    1. ילדים מחוץ לנישואין – אין הבחנה בחוק בין ילדים שנולדו במסגרת הנישואין וילדים שלא. כך, מבחינת החוק כל הילדים הינם "חוקיים" ומשכך, חלוקת העזבון תיעשה בחלקים שווים בין כלל ילדי המנוח.
    2.  "ידועים בציבור" –  בהתאם לסעיף 55 לחוק הירושה, מעמדם של הידועים בציבור זהה לזוגות נשואים., כך שבהיעדר צוואה, הידוע בציבור, ייקבל מחצית מהרכוש של המנוח ככל ויוכיח כי הוא והמנוח חיו כידועים בציבור. וכאן טמונה הסכנה, שהרי כעולה מהפסיקה, ידועים בציבור יכולים להיחשב ככאלה אף לאחר 3 חודשים בלבד, ואף כשאשר לא התגוררו תחת קורת גג אחת. כך, סכסוכים רבים במשפחות נעשו לאחר שהמנוח הלך לעולמו, הופיעה גברת וטענה כי על הילדים לחלוק עימה חצי חצי ברכוש של המנוח שכן היתה ידועה בציבור של המנוח.
    3. נפטר ערירי – ככל ולמנוח לא היו ילדים/אחים/משפחה כלל ירושתו עוברת לידי האפוטרופוס הכללי ונשמרת שם למשך מספר שנים.

    תקיפת צוואה

    לא אחת אנו עדים לסיפורים במסגרתם נעשו נסיונות לתקוף צוואות ולהתנגד להם משלל טענות. כל מי שמעוניין להתנגד לצוואה, ניתנים לו 14 יום ממועד פרסום הבקשה לצו קיום צוואה או לצן ירושה ע"י הרשם באינטרנט, להגיש התנגדות.

    כך למשל, ניתן לטעון כי הצוואה נערכה עקב איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית ואז היא בטלה.

    הוראת צוואה שנעשתה מחמת טעות- ככל וניתן לקבוע כי לולא הטעות של המנוח התוצאה אליה היה מגיע באופן חלוקת הרכוש היא שונה מזו הכתובה בצוואה, ינסה בית המשפט להתחקות אחר כוונת המוריש ובהתאם יתקן את הצוואה אלמלא היתה הטעות. במקרים בהם לא ניתן לעשות כן בטלה הוראת הצוואה.

    סוגי צוואות

    1. צוואה בעל פה.
    2. צוואה בכתב- יד.
    3. צוואה בפני עדים.
    4. צוואה בפני רשות.
    5. צוואה הדדית.

    מעוניינים בעורכת דין לכתיבת צוואה וירושה? פנו לעורכת דין הילה וינטרוב.

    לחצו והשאירו פרטים בטופס לתיאום פגישה עם עו"ד הילה וינטרוב

    form-image

    לתיאום שיחת ייעוץ ראשונית

      דילוג לתוכן