close
search
צור קשר
close

השאירו פרטים בטופס ואחזור אליכם בהקדם :

    רוצה לקבוע פגישה? אבל בזמן שנוח לך? בחר ביומן תאריך ושעה שנוחה לכך ופנויה ביומן שלי

    לתיאום פגישה ביומן

    משמורת משותפת

    נושא הילדים הוא נושא בוער וכאוב בקרב זוגות מתגרשים. מצב ברירת המחדל כיום הוא משמורת משותפת או "אחריות הורית משותפת", מקל משמעותית על הורים אשר מעוניינים לראות את ילדיהם כדרך קבע ולהיות שותפים שווים לגידולם, אך יכול להערים קשיים לא מבוטלים כפי שיוסבר בהמשך…

    גירושין והמחלוקת לעניין הילדים

    קשיים רבים עולים בעת ההחלטה לפרק את הזוגיות. בעוד ישנם מספר קשיים כלכליים בעלי משמעות לא מבוטלת, דוגמת שיעור מזונות הילדים (אם בכלל), חלוקת הרכוש, ישנם נושאים שמשפיעים גם על הפן הנפשי. אחד מהם, אם לא החשוב שבהם, הוא נושא משמורת הילדים וקביעת זמני השהות של כל צד עימם. חשוב לציין, כיום נוטים להשתמש במונח "אחריות הורית משותפת" מבלי לקבוע מיהו ההורה המשמורן. אז מהו המצב כיום?

    מה זה משמורת משותפת

    משמורת משותפת הינה אחת מההגדרות, הנוגעת לחלוקת האחריות ההורית על הילדים לאחר הגירושין. ככלל, משמורת משותפת, או אחריות הורית משותפת, קובעת כי האחריות על הילדים הינה בגדרם של שני ההורים באופן שווה, ומשכך, שניהם אחראים לרווחתם והטיפול בהם.

    כיום, מדובר על מצב ברירת המחדל (בעוד שבעבר חלה חזקת הגיל הרך לפיה ילדים עד גיל 6 באופן אוטומטי היו תחת משמורת אם), אשר גרר גם שינוי בפסיקות שונות בתחום. לדוגמה, בהלכה שניתנה בחודש יולי 2017 (בע"מ 919/15), נקבע כי במצב של זמני שהות שווים ללא קשר להגדרת המשמורת (מתוך הנחה שהצדדים חולקים בזמני שהות שווים או כמעט שווים), כאשר לשני ההורים הכנסה דומה ותקופת השהייה שוות ערך, לא יחויב האב בתשלום מזונות ילדים לאם מעל גיל 6.

    עד גיל 6 – חזקת הגיל הרך

    על אף שצוין לעיל כי ברירת המחדל כיום היא כאמור משמורת משותפת או אחריות הורית משותפת יש לעמוד על נקודה נוספת, היא חזקת הגיל הרך. חזקה זו, אשר נובעת מכוח חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, קובעת כי עד להגעת הילד לגיל 6, הוא יהא בחזקת אימו.

    לאור העובדה שהטעמים העיקריים לחזקה זו נובעים מהמסורת, ומהטיות פסיכולוגיות שונות, יש קריאות שונות לשנות את המצב הקיים. מאחר והחוק לא השתנה, כבמקרים רבים, הפסיקה הקדימה את החוק וחזקה זו כבר לא קיימת בפועל ולא מיושמת נוכח השינויים בחיים, העובדה שאמהות רבות כיום עובדות לא פחות מגברים בצירוף העובדה כי אבות מגדלים את הילדים לא פחות מנשים וכי הם רוצים להיות שווי זכויות ולראות את הילדים, להיות נוכחים בחייהם במידה שווה לאמהות.

    משמורת-משותפת

    המצב המשפטי כיום

    ככלל, חזקת הגיל הרך קיימת אך לא מיושמת בפועל והיא למעשה נזנחה, אולם זו מוגבלת בהתאם לעקרון "טובת הילד". בהתאם לעיקרון האמור, וכפי שצוין לעיל, ברירת המחדל היא קביעת משמורת משותפת בין שני בני הזוג, החלטה אשר תשתנה רק ככל שטובת הקטין מצביעה על צורך בהסדר שונה. הדעה הרווחת כי למען טובת הילד, רצוי שישהה במשמורת משותפת של ההורים ויחלוק זמני שהות שווים בין האם לאב כל שאין טעם אחר המצדיק סטייה מכך.

    הקשיים שבמשמורת משותפת

    לצד העובדה שמשמורת משותפת מצטיירת ככלי האידאלי לאיזון זמני השהות של הילדים אצל כל אחד מההורים, ישנם מספר קשיים משמעותיים שההסדר האמור מביא להם, אשר עליהם יש לתת את הדעת, בטרם מחליטים על הצעד האמור.

    מגורים בקרבה ודרישות נוספות

    לאור העובדה שהילדים בהסדר האמור מנהלים אורח חיים מקביל אצל שני ההורים ויש להם שני בתים, על ההורים מוטלות חובות שונות. ראשית, כאמור בכותרת, בכדי להקל על הילדים ועל חלוקת זמני השהות מומלץ כי ההורים יגורו בקרבה אחד לשני, זאת לשם הענקת אפשרות לניהול חיים זהים בשני משקי הבית, לרבות הליכה לבית ספר וכו' (אך לא מדובר בתנאי הכרחי כיום לצורך אחריות הורית משותפת). מעבר לכך, בהסדר של משמורת משותפת האב צריך להיות שותף פעיל בחיי הילדים, להיות נוכח, להקפיד לצאת בזמן מהעבודה וכיוצ"ב. לא לכולם זה מתאים.

    גידול ילדים – מלאכת מחשבת

    נגד התפיסה הפטריארכלית שהייתה נהוגה בעבר, לפיה הגבר יוצא לעבוד והאישה נותרת בבית לגידול הילדים, עלו תלונות רבות. אולם, לצד הביקורת, יש היה בה מן ההיגיון, שכן בפועל, כל צד ביצע את תפקידו לפחות הדבר נכון לגבי העבר. כיום אין צל של ספק כי אין סיבה שהצדדים לא יחלקו אחריות הורית משותפת אלא במקרים חריגים ביותר.

    משכך, כאשר הורה שאינו מודע לקשיים שבגידול ילדים, מחליט להיכנס להסדר של אחריות הורית משותפת, או כאשר מבקש הוא זמני שהות שווים עם הילדים, לעיתים הוא לא יצליח להתמודד עם הצרכים של הילדים (במיוחד כאשר הללו קטנים) ובמקרים שכאלו מומלץ לקבוע זמני שהות מדורגים לפי תקופות. לא מדובר על סיבה לוותר לחלוטין על המשמורת המשותפת, אך ללא ספק יש לתת את הדעת לנושא.

    משמורת משותפת? הילה וינטרוב, עורכת דין ומגשרת – פנו לייעוץ

    לאחר שעברנו על הגדרת משמורת משותפת, הבנו מהי חזקת הגיל הרך ומה היחס אליה, בהתאם לטובת הקטין, עמדנו על הקשיים האופציונליים שיכולים לעלות בשל משמורת משותפת. ככל שהנכם מצויים בפני הליך גירושין, פנו אלינו, ואנו נדאג לתת לכם את הייעוץ הטוב ביותר בכל הקשור למשמורת ילדים – תחום התמחותנו.

    form-image

    לתיאום שיחת ייעוץ ראשונית

      תחומי עיסוקים נוספים

      דילוג לתוכן