close
search
צור קשר
close

השאירו פרטים בטופס ואחזור אליכם בהקדם :

    רוצה לקבוע פגישה? אבל בזמן שנוח לך? בחר ביומן תאריך ושעה שנוחה לכך ופנויה ביומן שלי

    לתיאום פגישה ביומן

    מרוץ הסמכויות

    הליך גירושין יכול להתנהל בפני אחת משתי ערכאות, ביה"ד הרבני או בית המשפט לענייני משפחה. לאור העובדה שהראשון שמגיש את הבקשה לערכאה מסוימת בוחר היכן היא תתדיין ובהמשך גם בוחר היכן להגיש את התובענה, מוגדר המצב כמרוץ. אז מהו מרוץ הסמכויות, ומה ההמלצות העיקריות?

    הליכי גירושין – לא תמיד נעימים

    גירושין הינה תופעה די נפוצה בקרב הציבור הישראלי. אולם, על אף השכיחות של ההליך, לא פעם מגיע מצב בו שני הצדדים נכנסים לעמדות מנוגדות ולמאבקי אגו, אשר יכולות להביא לסכסוך משמעותי. ככלל, לא פעם בעת קבלת ההחלטה להתגרש, מתחילים הצדדים לתפוס עמדות, ולאסוף חומרים לקראת העתיד לבוא.
    הפרקטיקה העיקרית, להטיית המצב לטובתך, היא פנייה לערכאה הנוחה עבורך, אשר זכתה לכינוי – "מרוץ הסמכויות". יצוין, כי כל מקרה ונסיבותיו ולשם בחירת הערכאה מומלץ להתייעץ עם עו"ד גירושין.

    מרוץ הסמכויות – על רגל אחת

    מרוץ הסמכויות הוא כינוי אשר ניתן כאשר יש שתי ערכאות אליהן ניתן לפנות לבירור תובענה מסוימת. בכל הנוגע לעולם הגירושין, מרוץ הסמכויות נוגע לעדיפות של שני הצדדים שהדיון יתנהל בערכאה שנוחה להם.
    הסיבה העיקרית לחשיבות הנושא היא הנושאים הכרוכים לתביעת הגירושין. בעוד הגירושין עצמם ידונו אך ורק לפי הדין הדתי בביה"ד הרבני, נושאים שונים הנכרכים להליך, דוגמת חלוקת רכוש או חלוקת זמני השהות יכולים להתנהל בבתי המשפט לענייני משפחה ובבתי הדין- אלו נושאים שיש בהם סמכות מקבילה.

    מבחן הכריכה

    במקרים רבים כאשר מעוניינים לתקוף את הסמכות והערכאה שבחר הצד השני שהקדים בתביעה עולה טענה של כריכה שאינה כנה. בפסיקה נקבעו מספר מבחנים לבחינת חוקיות הכריכה. ראשית, יבחן בית המשפט האם תביעת הגירושין היא כנה, או במילים אחרות, האם יש עילה לגיטימית לתביעת הגירושין. שנית, ייבחן האם נעשתה כריכה כדין, או שמא מדובר על נושאים שאינם ניתנים לכריכה. לבסוף, ייבחן בית המשפט האם הכריכה עצמה היא כנה, ובמילים אחרות, האם מדובר על צעד אסטרטגי גרידא.

    מאפייני בית הדין הרבני

    על אף שדעת הרבים מציבה את בית הדין הרבני כעדיף בעבור הגבר, נעמוד עתה על מספר נקודות אשר מעידות על מצב שונה. חשוב להבין שמה היה פעם כבר לא עוד כיום. הגישה של בתי הדין ובעיקר של בתי המשפט השתנתה ויש בה כדי להשפיע רבות על תוצאות ההליך המשפטי.

    ראשית, ככל שיוכח שהגירושין נובעים בעטיו של הבעל, כתוצאה מעזיבתו את הבית ללא כל סיבה אמיתית או למשל כתוצאה מאלימות נמשכת, בית הדין הרבני יכול לחייב את הגבר בתשלום הכתובה, ולעיתים אף בפיצויים העולים על הסכום המצוין בה (לרוב כשמדובר באישה שאינה עובדת). בנוסף, לבית הדין הסמכות הייחודית ליתן סעד של מדור ספציפי לאישה עד לסיום ההליך.

    עם זאת, כאשר בגידת האישה היא הסיבה לגירושין, ייתכן מצב בו בית הדין הרבני מבטל את הכתובה, תוך מתן גט מצד הבעל. בנוסף כאשר דנים על חלוקת רכוש, ככל שהבית רשום על שם הגבר, יכול בית הדין הרבני במקרים מסוימים לפגוע ברכוש האישה.

    מעבר לכך, לעניין חלוקת זמני שהות ואחרית הורית, היום יותר מתמיד נוכח מגמתה שוויון בנושא זה עדיף לגברים לפנות לבתי המשפט לענייני משפחה.

    בית המשפט לענייני משפחה – ליברלי יותר

    בית המשפט לענייני משפחה, שאינו מושפע בנושאים הכרוכים מהדין הדתי, מתגלה כליברלי ומטיב יותר במקרים מסוימים כלפי האישה. לדוגמה, בניגוד למצב שתואר לעיל, לעניין חלוקת רכוש, פועל בית המשפט באופן יותר ליברלי ומתקדם. כך, גם במידה והבית רשום רק על שם של אחד מהצדדים, בית המשפט יחיל על הבית המשותף את הסדר איזון המשאבים, ויחלק אותו באופן שווה בין הצדדים. כמו"כ, את ביהמ"ש לא מעניין מי האשם בפירוק הנישואין, ואינו מעניש רק בשל העובדה שאחד הצדדים ביקש לפרק את הנישואים.

    אולם, יש לציין כי גם בית המשפט לענייני משפחה יפסוק לרעת האישה, זאת מתוך אותה תפיסה עדכנית. לדוגמה, ככל שיתגלה שאישה יכולה להשתכר ולכלכל את עצמה, ייתכן כי בית המשפט לא יפסוק מזונות ילדים כלל.
    כמו"כ, הגישה הליברלית משפיעה רבות גם על גברים- הן לעניין חלוקת זמני השהות כאשר היום ברירת המחדל בבתי המשפט לענייני משפחה הפכה להיות "משמורת משותפת" או אחריות הורית משותפת ומשכך נוטים לקבוע את חלוקת זמני השהות בין האב לאם בצורה שווה או כמעט שווה ויש בכך כדי להשליך על מזונות הילדים. בעוד שכיום בתי הדין הרבניים (לא כולם) עדיין לא התקדמו מספיק בתפיסה כי האב יכול לגדל את הילדים באותה מידה של האם וכי התפיסה השמרנית של פעם לפיה האם היא שגידלה את הילדים לפחות עד גיל 6 כבר לא קיימת במציאות המשתנה.

    לסיכום – מרוץ הסמכויות

    כפי שראינו, האפשרות להתדיין בפני שתי ערכאות נפרדות גורם למרוץ סמוי בין בני הזוג. ככלל, ההמלצה העיקרית היא שמרגע שנפלה ההחלטה להתגרש, וככל ואין הסכמות (ובמקרים מסוימים גם כשייתכן ויהיו הסכמות בכדי לתפוס סמכות) יש להגיש בקשה ליישוב סכסוך מהר ככל הניתן, זאת לשם התדיינות בפני הערכאה המועדפת. ככל שאתם זקוקים לייעוץ נוסף, ולניהול הליך גירושין, הילה וינטרוב, עורכת דין ומגשרת, היא האפשרות האידאלית.

    *המידע המופיע במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או לכל ייעוץ מסוג שהוא וכל שימוש במידע הינו באחריות הקורא בלבד.

    form-image

    לתיאום שיחת ייעוץ ראשונית

      דילוג לתוכן